Informatie over Lintwormen, Spoelwormen en Zweepwormen

Lintwormen

Lintwormen zijn, zoals de naam al aangeeft, lintvormig. De lintwormen zijn erg gevaarlijk. Als je een lintworm in je hebt zul je dat gauw merken. Een grote ingreep zal er van pas te komen wanneer men een lintworm in zich heeft. Ze zien er een beetje geelachtig uit. Een lintworm kan tot wel tien meter lang worden!

De lintworm komt voornamelijk voor bij dieren, maar ook bij mensen is hij er nog wel. In europa komen de volgende lintwormen voor:

  • Varkenslintworm: Deze worm komt maar zelden voor. De afgelopen jaren is hij niet meer gevonden in Europa. In landen waar de hygiëne erg slecht is komt hij helaas wel voor.
  • Runderlintworm: Deze worm komt helaas nog veel voor in Europa. In Nederland zijn er jaarlijks maar liefst 20.000 behandelingen voor deze worm!

Bij dieren komen de volgende soorten lintwormen voor:

  • Kattenlintworm
  • Hondenlintworm
  • Vislintworm
  • Vossenlintworm

Spoelworm

De spoelworm kwam vroeger veelvoudig voor in Nederland. Nu is het aantal besmettingen met de spoelworm gezakt. De spoelworm is tussen de 15 en 35 cm lang. De wormen leven bij de mens in de dunne darm. Een vrouwtje kan tot maar liefst 200.000 eieren per dag leggen! Wormen in ontlasting komt hier dan ook aan bod. De eitjes en de ook de wormen komen met de ontlasting uit je lichaam. In arme landen waar de hygiëne slecht is komen deze wormen veel meer voor. Mensen raken veel sneller besmet.

Zweepworm

De zweepworm is net zoals bijna alle andere parasiet wormen wit tot licht geel. Ook deze worm leeft in de darmen. Omdat de hygiëne in Nederland erg goed is, is het vrij zeldzaam dat je hier zo’n worm treft.