Aarsmaden symptomen, oorzaak en behandeling

De aarsmade is de worm in ontlasting die het vaakst bij mensen voorkomt. Vooral bij kinderen komt deze worm in ontlasting vaak voor. De aarsmade is een kleine worm van tussen de 5 en 10 millimeter. Deze komt voor in de darmen van de mens. De meeste kinderen zijn met deze worm besmet.

Aarsmaden leven in de blinde en dikke darm. Hun eitjes leggen ze op de rand van de anus. Vaak ga je er dan jeuk van krijgen en ga je krabben. Dat verspreidt de eitjes zeer snel en voor je het weet zit heel je anus er onder.

aarsmaden symptomenDe eitjes leven ongeveer 8 weken. De eitjes komen dan natuurlijk ook buiten je anus. Als je als kind jeuk hebt, en even gaat krabben, verspreidt je dat zo weer op een deurklink of aan andere voorwerpen. Dat wordt dan weer snel verspreid. Buiten de anus kunnen de aarsmaden ook erg lang leven. Ze zitten dan bijvoorbeeld in speelgoed. Als je er van af was en weer met het speelgoed gaat spelen waar je mee had gespeeld toen je wormen in ontlasting had, kan dat zo weer zorgen voor wormen in ontlasting.

De aarsmaden leveren overdag niet zo veel problemen op. Maar ’s nachts kan het zo zijn dat je erg veel jeuk gaat krijgen aan je anus en bij vrouwen ook rond de schaamlippen. Als je als vrouw of meisje zijnde een grote infectie op hebt opgelopen komen ze ook voor in de vagina. Hier kunnen ze zich niet voortplanten.

De aarsmaden zijn voor de rest erg onschuldig en brengen geen ziektes of andere problemen met zich mee, in vergelijking met andere soorten wormen . Het kan wel zo zijn dat je overdag erg moe bent doordat je de nacht er voor erg veel jeuk hebt gekregen door de aarsmaden. Ook kun je door het krabben ontstekingen oplopen en kan het zorgen voor een kapotte huid.

Lees hier alle inforamtie over de behandeling en diagnose van aarsmaden.